Gy.I.K. 1.rész

Posted on
 • 2010. február 18., csütörtök
 • by
 • bubble
 • in
 • Címkék:
 • Mi is az a süthető gyurma/polymer clay?
  A süthető gyurma valójában nem "igazi" gyurma. A nevét onnan kapta, hogy ez egy nagyon könnyen formázható, összetevőjét tekintve lényegében műanyag (erre utal a polymer jelző) 'dolog', eredetileg iparművészeknek lett megalkotva. Persze mára már számos cég foglalkozik az előállításával, kisebb-nagyobb kiszerelésben, így akár a hobbiszintű alkotóknak is elérhető.

  Mire jó a süthető gyurma?
  Természetesen külföldön ennek sokkal nagyobb tér van biztosítva, de már itthon is kezd népszerű lenni. Modellezők, agyagosok, maszkmesterek előszeretettel alkalmazzák (számukra egy elég speciális fajtája ajánlott), de manapság már akár a hétköznapi tárgyaink szebbé tételére is használhatjuk a süthető gyurmát.
  Díszíthetünk vele képkereteket, fadobozkákat vagy akár evőeszközöket is. Némi kézügyességgel kisebb szobrokat, figurákat is formázhatunk, melyek kiválóan alkalmasak ajándéknak is, de akár babaszobába is készíthetünk élelmiszereket, bútorokat belőle. A hobbiművészek között a legközkedveltebb felhasználási módja, hogy egyedi, különleges ékszereket alkotnak ebből a csodás anyagból. Léteznek különféle gyöngykészítő felszerelések, amikkel saját elképzelésünk szerint gyöngyöt készíthetünk, amik aztán valamilyen láncra, vagy bőrszálra fűzve nagyon mutatósak lehetnek.

  Hol lehet süthető gyurmát vásárolni?
  Szinte minden kreatív hobbi boltban fellelhető a süthető gyurma, de nagyobb játékboltokban is beszerezhető (általában csak egy bizonyos fajta, erről lásd később).
  Interneten, különféle kreatív technikákkal foglalkozó alkotóknak készített webáruházakban is hozzájuthatunk a legváltozatosabb színekben pompázó gyurmákhoz.

  Melyik gyurmát válasszuk?
  Nagyon fontos, hogy ha nincs segítségünk (bolti eladó), akkor mindenképpen nézzük meg, hogy mi van ráírva. Ugyanis többféle gyurma is létezik, van a sima gyurma (amit az óvodában, iskolában is használtunk) van levegőn száradó és van a süthető gyurma. Általában egy kis ikon (egy pici sütő) jelzi számunkra, hogy a süthető gyurmát tartjuk a kezünkben. Nagyon kevés helyen, de már találkozhatunk folyékony gyurmával is, amely elsősorban a gyurmasütikhez használható, ezzel készíthetünk rá élethű krémet/habot.
  A hazánkban fellelhető gyurma márkák:

  Formi (ez kapható játékboltokban)


  Cernit

  Fimo


  Remo hobby
  Sculpey


  Milyen hőfokon és meddig kell sütni a gyurmát?
  Ezt gyurmája válogatja. A Fimo gyurmát 110 fokon kb. 30 percig kell égetni, a Cernitet max. 130 fokon 15-30 percig.
  Általánosságban azt tudom mondani, hogy a tartsuk az alacsony hőfokot és persze ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyurmákat a sütőben.
  Arra ügyeljünk, hogy ne süssük együtt semmilyen étellel, mert - habár - nem mérgező a gyurma, a felszabaduló gázok, nem biztos, hogy jót tesznek, ha érintkeznek az élelmiszerrel.
  Mindenhol villanysütőt/légkeveréses sütőt ajánlanak, hiszen ez biztosítja az egyenletes hőfokot, de többen is használnak gázsütőt, tehát ez nem lehet kizáró ok. Nyilvánvalóan körültekintőbbnek kell lennünk, és folyamatosan figyelnünk kell a gyurmánk állapotát, vigyázva, nehogy megégjenek.

  Milyen eszközökre van szükség?


  Saját kép

  A gyurmázás kellékei:

  -süthető gyurma: elsőként elég ha beszerezzük az alapszíneket (kék, piros, sárga, fekete és fehér), ezeket keverhetjük egymással, így új színeket kapunk. Gyönyörű színválaszték van minden fajtából, így könnyen elcsábulhatunk az extrém színek (úgy, mint a fluoreszkáló vagy neonszínek) iránt.
  -alátét: valami, amin gyurmázunk. Ez lehet, rajztábla, egy műanyag fólia, üveglap vagy akár egy papír.
  -vágóeszköz
  -különféle formázó eszközök (fogvájó, ecset, hurkapálca, süteménykiszúró formák stb.)
  -sütő (+sütőpapír)

  Ha ékszert készítünk, szükségünk lesz továbbá:

  Saját kép

  -különböző fogókra (csípőfogó, kúpos fogó stb.)
  -ékszeralkatrészekre (hurkos és fejes szerelőpálca, ékszerlánc, fülbevaló akasztó, szerelőkarika stb.)
  -ragasztóra: lehet speciális ékszerragasztó, pillanatragasztó, de én a kétkomponensű ragasztót ajánlom. Ennek a lényege, hogy két különböző komponensű anyag van a tubusokban, ezek keverékével (azonos mennyiségű adag mindkettőből) tudunk ragasztani.
  -némi gyöngyre : díszíthetjük gyurmaékszerünket különböző formájú és színű gyöngyökkel
  -lyukasztó szerszámokra (fogvájó, ecset, ceruza, vagy speciális eszköz)


  folyt. köv...  0 megjegyzés: