Cernit

Posted on
 • 2011. május 22., vasárnap
 • by
 • Judit
 • in
 • Címkék: , , , ,
 • Nézzetek be a Csinálj ékszert! webáruházba, mostantól a Fimo gyurmákon kívül már a CERNIT-et is megtaláljátok! Akár 250g-os kiszerelésben is választhatjátok, így ha sokat gyurmáztok, sokkal gazdaságosabb :)

  Amit a CERNIT süthető gyurmáról tudni kell...

  A Cernit kiváló tulajdonságokkal rendelkező modellező anyag. Minden szín keverhető egymással, sütés után megkeményedik.

  CERNIT felhasználási tippek 
  Akármit készítünk belőle, a tárgy kevés alapformából épül fel: golyó, lap, szalag, kúp, hurka. Amikor megkezdjük a modellezést, gondolatban szedjük szét ezekre a formákra az elkészítendő tárgyat. Például egy rózsalevél egy lapra nyomott golyó, amibe műanyag késsel erezetet rajzolunk. Érdekes hatást érünk el pl. üveggolyó vagy üveggyöngy kombinációval. A legfinomabb mintalenyomatok is jól látszanak rajta. Ehhez használhatunk kefét, levélerezetet, speciális gumilapot.  CERNIT tárolása 
  Hűvös helyen tároljuk, levegőn nem szárad ki.

  Figyelmeztetés! 
  A Cernit gyurmát gyermekek az Európai Unió előírásainak mefelelően 8 éves kor alatt nem, felette kizárólag felnőtt felügyelete mellett használhatják. Szájba venni tilos. Sütést csak felnőtt végezze. Sütéskor a 130°C maximális hőmérsékletet és 30 perc sütési időt ne lépjük túl. Gáz- és mikrohullámú sütő használata tilos. *


  CERNIT megmunkálása
  Megmunkálásához a legegyszerűbb segédeszközök elegendők: műanyag kés, fokhagymaprés, fogpiszkáló stb. Fontos, hogy a kezünk és a munkafelület mindig tiszta legyen. A meleg puhává, jól gyurhatóvá, a hideg keménnyé teszi, ezért ha túl puha lesz, helyezzük hűvös helyre. A jól átgyúrt kézmeleg gyurma akár lehelletfinomra is kinyújtható. Az ujjlenyomatok eltüntetéséhez használjunk hideg vizet.


  CERNIT sütése 
  Előmelegített sütőben 100°C és 130°C között. Az időtartam 15-30 perc lehet, a tárgy nagyságától függően. Légkeveréses sütőben 100°C elegendő. A sütés során az anyag meglágyul, ezért a finomabb tárgyakat alá kell támasztani. Amikor egy tárgy különféle vastagságú részekből tevődik össze, akkor a sütést több lépésben végezhetjük el. Amennyiben a tárgy megreped, a hézagot töltsük ki gyurmával, majd süssük újra.  A leírás a filctollak.hu oldaláról származik!

  * saját megjegyzés: NEM tilos a gázsütő használata, csak óvatosabban kell benne sütni, hiszen a gázsütő csak alulról melegít, így a gyurma alja könnyen megéghet. Ennek elkerülése érdekében, válasszunk alacsony hőfokot, esetleg résnyire nyitott sütőajtónál süssük a gyurmát. 
  Mikrohullámúsütővel azonban semmiképp se kísérletezzetek, abban tényleg tilos!!!

  1 megjegyzés:

  Klà'Rita Dekor írta...
  Ezt a megjegyzést eltávolította a szerző.