Ártalmas-e az egészségre a süthető gyurma?

Posted on
 • 2010. augusztus 17., kedd
 • by
 • bubble
 • in
 • Címkék: ,
 • A süthető gyurma (polymer clay) egy különleges anyag, melyet sokféleképpen fel lehet használni. De mint minden új anyagnál, ennél is felmerül a kérdés, vajon nem ártalmas-e az egészségre. Sokan és sokat vitáztak ezeken a kérdéseken, ugyanis a gyurma puhaságát a megsütésig lágyítókkal érik el, amik ftalát-észtereket tartalmaznak.

  Az Arts & Crafts Materials Institute Bostonban vizsgálta a nagyobb gyurmamárkákat, és megállapította, hogy ezek az anyagok megfelelnek a Fogyasztói Termékbiztonsági Bizottság által meghatározott biztonsági iparművészeti anyagok ASTM D-4236 szabványának. Egy Duke University Health System által levezetett tanulmány összegzi a toxikológiai (mérgező anyagok), a metabolisztikus (anyagcsere) és a farmakokinetikai (gyógyszerek felszívódása, eloszlása, kiválasztása a szervezetben) vizsgálatok ftalát-észterekkel kapcsolatos eredményeit, amelyeket laboratóriumi körülmények között, illetve gyakorlatban végeztek. Ez a tanulmány megállapította, hogy a tényleges átviteli határértékek az összes ftalát-észternél jóval alacsonyabbak a vártnál, akár a bőrön, akár élelmiszeren keresztül vagy akár a szájon át való bejutása a szervezetbe jelentősen alatta maradt a megállapított megengedhető napi beviteli szintnek (ADI). Azonban a Vermont Public Interest Research Group Inc. arra a következtetésre jutott, hogy a gyerekekre nincsenek jó hatással ezek a ftalát lágyítók, ezért semmi esetre se kerüljön a gyerekek szájába gyurma, illetve minden használat után kezet kell mosni.
  Mindeközben 2009-ben korlátozásokat vezettek be különféle ftalátok alkalmazására mind Európában, mind Kalifornia államban, aminek hatására kevesebb lágyítót használnak a polymer clay gyártók, hogy megfeleljenek az új előírásoknak.
  Közismert a gyurma használatánál, hogy az előírtnál magasabb hőmérsékleten sütés, illetve a meghatározott időn túli sütés során mérgező gázok keletkeznek, ezért is ajánlatos az előírások pontos betartása!

  0 megjegyzés: