Gyurma házilag

Posted on
  • 2010. augusztus 5., csütörtök
  • by
  • bubble
  • in
  • Címkék:
  • Keresgélés közben akadtam rá a házilag elkészíthető gyurmára, hátha valakinek jól jön a recept:




    Főzött gyurma 1.

    Hozzávalók: 0,5 kg liszt, 6 dl víz, 4 evőkanál só, 3 evőkanál olaj

    Ezeket a hozzávalókat érdemes eleve abban a lábosban összekeverni, amelyben majd főzni is tudjuk. Közepes lángon, állandó keverés mellett kb. 15-20 percig hevítsük, amíg össze nem áll. A tűzről levéve hűtsük langyosra, szedjük adagokra és színezzük ezeket kedvünk szerint. (Ételfestékkel vagy temperával)

    Főzött gyurma 2.

    Hozzávalók: 20 dkg liszt, 10 dkg só, 3 kávéskanál étolaj, 3 dl víz, 2 kávéskanál citromsav

    Ugyanúgy készítjük, mint az előző változatot: fazékban alaposan összekeverve tűre tesszük. Ezt azonban már takarék lángon kell folyamatosan kevergetni, mert az előzőnél "váratlanabbul" sűrűsödik. Sima felületre kaparva rugalmasra gyúrjuk a tésztát (vigyázzunk, a belsejével se égessük meg a kezünket). Ha műanyag zacskóban tároljuk, nagyon sokáig használható marad, csak a lábost lesz kicsit nehéz kimosni (áztassuk be mielőbb).


    Égethető gyurma

    Hozzávalók: 20 dkg finomliszt, 20 dkg só, 1 evőkanál glicerin, 1 dl hideg víz

    A lisztet és a sót elkeverjük a glicerinnel, majd hozzádogozzuk a vizet. Óvatosan adagoljuk, mert ha túl nedves, ez is ragadós, vagyis használhatatlan lesz. Amikor már szilárd, formázható tésztát kapunk, lisztes gyúródeszkán elkészíthetjük a formákat (fél centinél vékonyabbra ne nyújtsuk a tésztát, mert elég). Ezeket aztán tegyük egy tepsire, amíg nem sütjük, takarjuk le egy papírral. Előmelegített sütőben, lisztezett sütőlapon sütjük (100 °C-on kb. fél órát), majd 150 °C-on még két órát szárítjuk. A kész tárgyakat érdemes két rétegben lakkozni.

    Természetesen ezt a fajtát is színezhetjük, ahogy szeretnénk (de kifesthetjük sütés után is), ha pedig több darabból álló remeket szeretnénk készíteni, a tésztát kicsit megnedvesítve összeragaszthatjuk a darabokat.

    (forrás: babazo.hu )

    Kapcsolódó oldalak: itt és itt

    3 megjegyzés:

    Ascension írta...

    Son una verdadera preciosidad!!!
    Gracias por las instrucciones
    besitos ascension

    Blackberry írta...

    Sziasztok! egy ajánlat +3 evőkanál tapétaragasztó por csodát tesz! Könnyebben formálható és ha a kezeteket beolajozzátok formázás közben, akkor is!

    hollywood-dreams írta...

    szia! az első kettő fajta gyurmát formázás után lehet sütni?